Popmarts favoalbum del 3

När man tänker på gruppen Blur så tänker nog de flästa på dom unga killarna från Manchester som dökupp i början av 90-talet och bråkade med Oasis. Visst, det gör jag också men om jag kollar på gruppens hela albumproduktion så fasnar jag allra mest för deras sista album från 2003.

Detta album är väldigt annorlunda i jämförelse med Blurs andra plattor. Jag brukar delar in blur i tre perioder. Först "pop-perioden", de fyra första plattorna, som de blev mest kända för. Vem känner inte till "Girls and boys", "Parklife" och "Country house" liksom. Efter denna period pratar jag om Lo-fi-perioden med Blur och "13". De började nu spela skitigare rock. Och så denna skiva Think Tank som är den enda skivan i Blurs elektroniska period.

Denna elektroniska utvekling berodde helt på sångaren Damon Albarns fasination för detta. Något som han framgångsrikt utveklat både på soloskivor och med Gorillaz. Utveklingen gjorde dock att , "Lo-fi-guden" Graham Coxon, hoppade av bandet och började göra Happiness in magazines istället. Ett annat favoalbum faktist. Coxon spelar bara på ett spår på hela skivan, avslutande "Battery in your leg"

Trotts den innre striderna inom gruppen är ändå låtarna helt underbara. Vissa rätt så hårda låtar finns men det är de otroligt vakra, lungnare låtarna som gör detta album så bra. Öppningslåten "Ambulance" och "Good song" i all sin ära men spår nr. 10 sopar banan med allt som blur gjort. Lite sorgsen kanske men med skönhet som få låtar har. En favolåt över huvutaget faktist.

Think Tank är som sagt Blurs sista album och jag hoppas på att gruppen aldrig återförenas så att man kan minnas gruppen som värdiga, med flaggan i topp.



Tack!

Popmarts favoalbum del 2

Vilken sångare har egentligen varit argast på en skiva? ... Martin Westerstrand i Lok kanske. Minns ni hur jävla förbannad han var? Han hade "skrubbsår i skrevet" och Lok var de ända som skulle stå kvar medan de andra föll... Haha... Nej, detta inlägg kommer inte handla om Lok! Martin Westerstrand är inte i närheten av ilskan hos sångaren i bandet som gjort mitt andra favoalbum. Jag pratar förståss om Zack De La Rocha i Rage against the machine.

Jag började lyssna på Rage någon gång runt 2000 när jag blev lite småförälskad i deras tredje platta The Battle of L.A. men det var när jag något år senare införskaffade gruppens självbetitlade debutalbum som jag blev störtkär. Även om Rages musik kan te sig att låta rätt så lika hela tiden så verkar det som att  jag inte kan tröttna på den skivan. Zacks ilskna rap om vänsterradikala ämnen i blandning med Tom Morellos grymma gitarriff i klassisk metallstil skapar en musik som tilltalar mig otroligt mycket. Jag tror att det beror på den energi som genomsyrar varenda låt på hela skivan.

Skivomslaget föreställer en vietnamesisk buddhistmunk som sätter eld på sig själv. Vulgärt vid första anblicken kan tyckas men vet man vad Rage handlar om så förstår man att det kanske är just det  gruppen vill. Göra oss uppmärksamma på de orättvisor som den kapitallistiska västverlänska samhället för med sig. 

Som jag sa så låter det faktist ganska lika rakt över. Mina två favoritlåtar är spår nr. 6 och 7, "Know your enemy" och "Wake up". Men jag njuter ända från att Zack spottar ur sig "Ey yo! it's just another bombtrack" i första låten "Bombtrack" till att han viskande förklarar att "Anger is a gift" i den sista låten Freedom.












Fuck you, I Won't do what yuo tell me!

Popmarts favoalbum del 1

I ett svagt ögonblick här om dagen skrev jag här att jag skulle pressentera några favoritalbum och här kommer det första. Innan detta vill jag tillägga att albumen inte kommer i någon speciel ordning, inte så att den första nödvändigtvis skulle vara det bästa eller tvärt om. Alla album jag kommer att pressentera kommer att vara bra skivor som personligen betytt mycket för mig på olika sätt, så det skulle rent utsagt vara dumt utav mig att försöka rangordna dem i någon typ utav topplista.

Jag kan inte bortse från Beatles när jag pratar om min favoritmusik. Säger någon att de gillar Beatles så är ofta min följdfråga "Vilken skiva är din favo?". Hela beatleskatalogen är så fruktansvärt bra så att man väldigt sällan får samma svar. Jag själv annser att albumet Rubber Soul/Revolver är det bästa. Jaja, jag vet... Det är två album men som jag ser dem så är dom två delar av samma album, Vol.1 och 2. Ungefär som G'n'Rs use your illusion-serie. Hade man sparat materialet från Rubber soul i ca ett halvår och släppt båda plattorna som ett dubbel-album är jag övertygad om att det hade betraktats som gruppens STORA mästerverk.

Om jag ser dessa album i relation till hela Beatles katalog kan man säga att dehär är skivorna där gruppen gick från ett rockband (läs liveband) till ett studioband, något som jag tycker är en fördel. Samtidigt som man började använda en modernare inspelningstecknik så skrev man ändå låtar med tanke på att de skulle spelas live. På Rubber Soul och Revolver hade man även inte riktigt kommit in i sin LSD-psykedeliska period dock så röktes det nog en del lustiga saker. Droger har alltid en del utav Beatles, allt från den tidiga tiden i Hamburg till den sista skivan Abbey Road. Man började under 1964 att börja röka maijuana, något som märks om man ser filmen Help! från 1965. Ringo Starr har en gång i en intervju att de under inspelningen rökte gräs till frukost.

Vad gör då dessa två skivor så bra? Som jag skrev i mitt tidigare inlägg så är det inte bara de att det är bra låtar som gör ett album.  Jag behöver bara få ett ex av Rubber Soul i handen och se omslaget för att njuta. Det föreställer gruppmedlämmarna iklädda mockajackor och (om möjligt) en aning längre hår än de tidigare haft. Man förstår nästan innan man hört skivan hur den låter. Klaus Voormanns omslag till Revolver förtrollar mig inte på samma sätt men och andra sidan så känns låtlistan en aning jämnare på revolver.

På tal om låtarna så sätter inlednigsspåret en hög nivå på begge. Rubber Soul börjar med Drive my car som kanske inte är skivans bästa spår men den är i alla fall en topp tre. Revolver inleds med Taxman (en av George Harrisons bästa låtar över huvutaget) som möjligen bara slås av avslutnings spåret Tomorrow never knows. Rent generellt så är Revolver ett mer jämnt album, topparna är sam sagt i början och slutet med Taxman och Tomorrow never knows och den ända riktiga dalen i listan skulle jag säga är barnsången Yellow Subarine. Dalarna på Rubber Soul är något fler där jag tycker What goes on, Wait och Run for your life är de "djupaste". Och andra sidan är topparna bra mycke högre på på Rubber Soul än på Revolver. Rubber Souls toppar är Drive my car, Nowhere man, Michelle och In my life.

Detta är mina argument för att betrakta dem som mina favoritbeatlesskivor. Ni har säkert andra favoskivor med Beatles och ni får gärna komentera. Jag älskar att diskutera Beatles.



                                


Tack!

Popmart funderar över begreppet "Album"

Man läser ju lite här och där att "albumets" tid är förbi. Jag vet inte om jag är beredd att hålla med om de. Visserligen har försäljningen av skivor gått ner iom att kidsen (där inkluderat mig) istället laddar ner skiten från den senaste flugan, internet. Och man blir ju faktist lite mörkrädd nar man ser dagens försäljningslistor där thorlejfs ligger i topp. Jag vill trotts detta slå ett slag för albumet. Enligt mig så handlar det om mer än en samling låtar. Ett album är, eller ska iaf vara, som ett konstverk, som en tavla med ram och så. Att ladda ner en låt blir ungefär som att ha en poster eller så av någon vacker målning typ. Helheten består är lixom allt, inte bara musiken utan även omslaget, låtlistan, låttexter, skivetiket osv. Ett bra allbum smällter samman allt detta till ett.

Vad är det då som gör vissa album så speciella? Det tycker jag kan vara rätt svårt att sätta fingret på men för att försöka att förklara hur jag tänker så kommer jag fram över att pressentera några av mina favoalbum och försöka bena ut varför jag tycker så mycket om just dem. Det kommer kanske bli mycket personligt dravel av det men jag hoppas ändå att ni läsare ska kunna tycka att det är lite skoj iaf så håll till godo.

Tack!

Popmart is glad to be unhappy

Jag är inte så glad som jag vill ge sken av just nu. Det känns som att jag inte gör något annat än att plugga, och ibland gör jag ju inte ens det. Idag har jag tex inte läst ett ord. Fast de e klart... Det är ju lördag. Men vad gör jag istället? De roligaste jag gjort idag är typ spelat Tv-spel. Wow... Vilken lördag! Dessutom har jag redan klarat det spelet som jag spelar en gång. Var ner en sväng till Petter och Lotta också. Där införskaffades tre nya skivor (till en pening av 135 svenska kronor). Det livar kanske upp lite. Men nu ligger en gamal skiva på tallriken. Och inte är det så glatt heller. The THE är ingen humör höjare direkt men skönt bra. Jag orkar inte ens dötitta på tv ikväll. Allt är tråkigt! Inspirationen är lika med noll. Känns som att jag kan ruttna bort här i min lägenhet. Fan va gött de hade varit!

Tack!

Popmart känner mellancolin

Jag sitter just nu och lyssnar på Smashing Pumpkins och funderar. Jag vet inte varför men de senaste veckorna har jag snöat in på rätt så dyster musik rent generellt. Jag som de senaste åren talat varmt om gladpop. Hur mycket roligare det är när musiken svänger. De senaste veckorna har det istället blivit mycket Cure, Radiohead, Nirvana, Suede och så vidare. Det är klar... Jag vill inte säga att sådan musik inte kan svänga men deras texter har ju en helt annan svärta än texter av t ex. Alphabeat, Junior senior och Run DMC, sånt som jag lyssnade mycket i våras. Det kanske har något med hösten att göra. Skit samma de ena behöver ju inte utesluta det andra så nu när Smashing pumpkins är slut kanske man ska köra lite "gammal hederlig" blur och bli på gott humör.

"Good Day Sunshine!"

Tack!


Popmart lyssnar på radiohead

Please could you stop the noise, I'm trying to get some rest
From all the unborn chicken voices in my head
What's that...?
What's that...?

When I am king, you will be first against the wall
With your opinion which is of no consequence at all
What's that...?
What's that...?

Ambition makes you look pretty ugly
Kicking and squealing gucci little piggy
You don't remember
You don't remember
Why don't you remember my name?
Off with his head, man
Off with his head, man
Why don't you remember my name?
I guess he does....

Rain down, rain down
Come on rain down on me
From a great height
From a great height... height...
Rain down, rain down
Come on rain down on me
From a great height
From a great height... height...
Rain down, rain down
Come on rain down on me

That's it, sir
You're leaving
The crackle of pigskin
The dust and the screaming
The yuppies networking
The panic, the vomit
The panic, the vomit
God loves his children, God loves his children, yeah!

Popmart är inte så glad nu

I still don't belong
To anyone - I am mine
And I am hated for loving
I am haunted for wanting
Anonymous call, a poison pen
A brick in the small of the back again
I still don't belong
To anyone - I am mine

Tack!


Popmart citerar

"And everytime I feel like this inside there's one thing I wanna know, what's so funny 'bout peace, love and understanding?"

tack!

RSS 2.0